Δημιουργία κωδικού ασφαλείας υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου(Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου(Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) έτους 2024

p400 px

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο

( Π.Μ.Δ ) θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους από την Τετάρτη 19 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Π.Μ.Δ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α. Από την Τετάρτη 19 Ιουνίου, πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

– Όσοι  έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2024, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ., ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος. 

– Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2022 ή 2023, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

– Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.)  έτους 2024 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα. Γενικότερα, οι διαδικασίες για την απόκτηση password και την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου θα παραμείνουν ενεργές και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

Β. Υπενθυμίζεται  ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Το ΔΤ εδώ 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2024

Καλή επιτυχία" και άλλες 4 ευχές που δίνουμε καθημερινά και είναι λάθος

Αγαπητές Υποψήφιες και Αγαπητοί Υποψήφιοι, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

  1. Η ώρα προσέλευσης των υποψηφίων ορίζεται ως τις 7:45 πμ. Τα αστικά θα περνάνε από τη στάση στις 7:15 πμ. Για την αποχώρηση τα αστικά θα βρίσκονται εγκαίρως στη στάση του σχολείου.
  2. Το πρώτο κουδούνι χτυπάει στις 7:50 πμ και ανακοινώνεται η Αίθουσα στην οποία θα εξεταστεί ο/η κάθε υποψήφιος/α και γίνεται η είσοδος στην Αίθουσα όπου σας περιμένουν οι Επιτηρητές. Μετά τις 8:00 πμ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο.
  3. Τι πρέπει να έχετε μαζί σας κατά την εξέταση: (Α) ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ. (Β) ΔΥΟ (2) στυλό ΜΟΝΟ ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλέ), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και προαιρετικά μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ γενικά ΔΕΝ επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά ΜΟΝΟ αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.
  4. Τι ΔΕΝ πρέπει να έχετε μαζί σας κατά την εξέταση: κατά την είσοδό σας στην αίθουσα εξέτασης δεν επιτρέπεται να έχετε μαζί σας βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας ή οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δολιεύεται τις εξετάσεις.
  5. Η κατοχή ακόμη και κλειστού – απενεργοποιημένου κινητού τηλεφώνου ή άλλης συσκευής (κομπιουτεράκι, ρολόι με ψηφιακή οθόνη, ακουστικά, κλπ) σημαίνει δολίευση των Εξετάσεων και το Τετράδιο του/της Υποψηφίου ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ.
  6. Με την αλφαβητική ταξινόμησή σας στα θρανία, παραδίδετε το κινητό σας τηλέφωνο στον Επιτηρητή και υπογράφετε σε κατάσταση με το όνομά σας την παράδοσή του. Με το τέλος της εξέτασης θα το παραλάβετε αφού υπογράψετε και πάλι στην ονομαστική κατάσταση για την παραλαβή. του.
  7. Η δυνατή αποχώρηση είναι σε μία (1) ώρα μετά την ώρα της Έναρξης.
  8. Στην περίπτωση που κάποιος εξεταζόμενος δολιεύεται τις εξετάσεις ή δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των Επιτηρητών ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, οι Επιτηρητές αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως την Πρόεδρο της λυκειακής επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας μέχρι να αποφασίσει σχετικά η λυκειακή επιτροπή.
  9. Σε περίπτωση πολύ σοβαρής αδιαθεσίας/ ασθένειας κατά την ώρα της εξέτασης ειδοποιείτε τους Επιτηρητές και αυτοί με την σειρά τους την Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, η οποία προβαίνει στις νόμιμες ενέργειες (τέλος εξέτασης ή παραπομπή σε Επαναληπτικές Εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο).

Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία!

«Η δική μας Ευρώπη, η δική μας Φωνή»

Την Τετάρτη 15 Μαΐου στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βέροιας έλαβε χώρα ενημερωτική  εκδήλωση με τίτλο «Η δική μας Ευρώπη, η δική μας Φωνή». Η δράση οργανώθηκε  με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας της πόλης μας, υποστηρίχτηκε από το  Κέντρο Ευρωπαϊκής  Πληροφόρησης Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας και συμμετείχαν σε αυτήν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ λυκείου  από το 2ο ΓΕΛ, το 1ο ΓΕΛ και το 5ο ΓΕΛ  της πόλης.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κ. Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Η.Τσιφλίδης, η Προέδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας κ. Ε. Ταϊπλιάδου,   και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής κοινότητας, κ.Κ. Γεωργιάδης και κ. Γ. Κάκαρης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Α. Αλατζόγλου, ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Β.Δαβόρας και ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής πολιτικής κ. Κ. Γρηγοριάδης. Η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, κ. Κ.Ρουμελιώτη στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας κάποια κομβικά ορόσημά της, στις κοινές αξίες που αποδέχονται οι Ευρωπαίοι πολίτες παρά τη γλωσσική διαφορετικότητά τους και οι οποίες καταγράφονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Επίσης, έκανε αναφορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις διακριτές αρμοδιότητες και τους συσχετισμούς τους με τις εθνικές κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης πολιτικών που υπηρετούν τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών ενώ ενθάρρυνε τους μαθητές να διεκδικούν λόγο  για το μέλλον της Ευρώπης, κάνοντας χρήση  της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και της ψήφου τους.  Ιδιαίτερα  ενδιαφέρουσες για τους μαθητές ήταν οι  πληροφορίες που έδωσε η κ. Ρουμελιώτη  αναφορικά με τις δυνατότητες- ευκαιρίες που χρηματοδοτεί η ΕΕ για τους νέους ανθρώπους  και αφορούν σπουδές, εργασία, σχολικές ανταλλαγές, ταξίδια μέσα από προγράμματα όπως   το Erasmus+, το DiscoverEU. 

Τους μαθητές /μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Μ. Δεδικούση από το 2ο ΓΕ.Λ. οι κ.κ. Ν. Γιαννοπούλου και Α. Ζαφειρόπουλος από το 1ο ΓΕ.Λ.  και οι κ.κ. Χ. Θυμιοπούλου και Φ. Καραγιάννη από το 5ο ΓΕ.Λ..