![Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Σε ποιους απευθύνεται](http://2lyk-veroias.ima.sch.gr/wordpress4/wordpress/wp-content/uploads/2025/02/image.jpeg)
Από τον Σεπτέμβριο του 2024 λειτουργεί το Δημόσιο Ψηφιακό Φροντιστήριο, μέσω του οποίου το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. παρέχει δωρεάν σύγχρονη και ασύγχρονη υποστήριξη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στους/στις μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης των ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ., Λυκείων Ε.Α.Ε. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. όλης της χώρας. Την υποστήριξη μπορούν να λάβουν και όσοι απόφοιτοι προηγούμενων ετών επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πρόκειται για έναν θεσμό που στοχεύει στην παροχή ίσων
ευκαιριών στην προετοιμασία για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις με υψηλού επιπέδουυποστήριξη σε κάθε υποψήφιο/α ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης και οικονομικής κατάστασης και με ιδιαίτερη μέριμνα για την κάλυψη ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.
Το Δημόσιο Ψηφιακό Φροντιστήριο λειτουργεί καθημερινά τις απογευματινές ώρες παρέχοντας υψηλής ποιότητας ζωντανές εξ αποστάσεως διδασκαλίες για το σύνολο της ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης των ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ., Λυκείων Ε.Α.Ε. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. συμπεριλαμβανομένων και όλων των ειδικών μαθημάτων, δηλαδή Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου, Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, με σκοπό να υποστηρίζονται δωρεάν όλοι/ες οι μαθητές/τριες, όπου κι αν κατοικούν. Τα μαθήματα παρέχονται με διερμηνεία νοηματικής γλώσσας.
Το πρόγραμμα όλης της εβδομάδας, με επαρκείς ώρες διδασκαλίας για κάθε μάθημα, βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα
https://streaming.digitalschool.gov.gr/live-streaming/ .
Παράλληλα, τα μαθήματα είναι αναρτημένα και προσφέρονται σε ασύγχρονο πλαίσιο (https://lms.digitalschool.gov.gr/login/index.php), ώστε κάθε μαθητής/ήτρια σε χρόνο που επιλέγει και διευκολύνεται να μπορεί να τα παρακολουθήσει όσες φορές θέλει, ενώ σε περιβάλλον moodle
παρέχονται και δραστηριότητες περαιτέρω μελέτης και εμβάθυνσης, επαναληπτικά διαγωνίσματα, καθώς και δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους καθηγητές, ενώ, σύντομα, θα προστεθούν διαγωνίσματα προσομοίωσης εξετάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι ο κάθε εκπαιδευτικός και μαθητής να έχει κωδικούς Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).
Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές/ήτριες με το περιβάλλον και τη λειτουργία όλων των πτυχών του ψηφιακού φροντιστηρίου, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Λυκείου να αφιερώσουν τουλάχιστον δύο (02) διδακτικές ώρες σε κάθε τμήμα των ΓΕ.Λ, ΕΠΑ.Λ., Λυκείων Ε.Α.Ε., και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. για την ενημέρωση των μαθητών/τριών, την παρουσίαση της λειτουργίας του Ψηφιακού Φροντιστηρίου και την παρακολούθηση ενός μαθήματος ή διδακτικής ενότητας της επιλογής τους από τα ήδη βιντεοσκοπημένα μαθήματα μέσα από την πλατφόρμα, καθώς και για την περιήγηση στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης (moodle).
Συνοψίζοντας, τονίζουμε ότι η πιστοποίηση στο σύστημα γίνεται με τους κωδικούς του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και τα βήματα είναι τα εξής:
1) εγγραφή όλων των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Λυκείου στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης https://lms.digitalschool.gov.gr/login/index.php,
2) σύνδεση στην εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας https://streaming.digitalschool.gov.gr/
3) επιλογή τάξης: Γ΄ Λυκείου (Γενικού, Επαγγελματικού, Ε.Α.Ε.),
4) επιλογή μαθήματος και ακολούθως της διδακτικής ενότητας της επιλογής των εκπαιδευτικών. Το κάθε βίντεο, συνολικής διάρκειας περίπου 100 λεπτών, αποτελείται από δύο μέρη περίπου 45 λεπτών με δεκάλεπτο ενδιάμεσο διάλειμμα.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα βιντεοσκοπημένα μαθήματα προσφέρονται για συνεχή αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς μέσω της μεθόδου της ανεστραμμένης τάξης. Πρόκειται για μια καλή πρακτική που
έχει ήδη αναπτυχθεί σε πολλά σχολεία