Η δική μας σονάτα

image1

Η δική μας σονάτα,

η δική μας εκδοχή μιας εξομολόγησης?

η δική μας προσέγγιση μιας σπαρακτικής επίκληση

«Θεατρικό εργαστήρι»

Γιάννης Ρίτσος, «η σονάτα του σεληνόφωτος»

Την Κυριακή 11 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, το θεατρικό εργαστήρι του 2ου ΓΕΛ Βέροιας παρουσίασε στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ τη σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου.

Παρόλο που το έργο «στήθηκε» ως Θεατρικό Αναλόγιο, οι μαθήτριες Γεωργία Νικολαΐδου, Μαρία Παπαστεργίου και Σταυρούλα Τσουλτσίδου που μοιράστηκαν το ρόλο της Γυναίκας με τα Μαύρα, με τη φωνή, την αισθαντικότητα, την κίνηση ?μόνον- των χεριών τους και τον τελετουργικό τρόπο που η μία διαδεχόταν την άλλη κάνοντας κύκλο γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι έπεισαν το συγκινημένο κοινό πως συμβολίζουν ΕΝΑ ανθρώπινο πλάσμα. Μια γυναίκα που εξομολογείται σ?ένα νέο ότι σπατάλησε το Χρόνο, την Ομορφιά και τις δυνατότητές της, επειδή παραιτήθηκε από τη ζωή. Στο ρόλο του Νέου ?δύσκολος, γιατί είναι βουβός- ο μαθητής Δημήτρης Παπίκογλου έξοχος στη μετρημένη αδιαφορία του και στη φυσική του αποχώρηση. Ο Ανδρέας Ταρατσίδης ως αφηγητής έθεσε το χρόνο, το χώρο, παρουσίασε τα πρόσωπα του έργου κι ο ίδιος το ολοκλήρωσε με ύφος υποβλητικό. Οι τελευταίες του λέξεις συνοδεύτηκαν ?σύμφωνα με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρίτσου- από τη μελωδία της σονάτας του σεληνόφωτος του Μπετόβεν, η οποία «δάνεισε» στον ποιητή τον τίτλο αυτού του σκηνοθετημένου θεατρικού μονολόγου.

Καθοριστική για την παράσταση υπήρξε η συμβολή της Ορχήστρας-Χορωδίας του Σχολείου που τραγούδησε ως καλωσόρισμα το τραγούδι «είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» του Μίνωα Μάτσα. Η επιλογή του τραγουδιού ως εισαγωγή στην υπόθεση του έργου, αλλά κυρίως η ατμοσφαιρική του εκτέλεση μετέδωσαν στους θεατές τη συγκρατημένη συναισθηματική φόρτιση που συμπλήρωνε η προβολή, στην οθόνη της αίθουσας, ενός βίντεο με εναλλαγές στις φάσεις της σελήνης. Στο τέλος τραγούδησαν τα «Θερινά Σινεμά» του Λ. Κηλαηδόνη, τρυφερή υπόμνηση για το χρόνο που περνά, για τα καλύτερά τους χρόνια που φεύγουν. Καταχειροκροτήθηκαν και ξανατραγούδησαν.

Έπαιξαν ακκορντεόν και κιθάρα οι μαθητές: Σοφία Καρατσά, Αποστόλης Κόλκας, Αναστασία Πιτζιλαίου, Βικτώρια Σιδηροπούλου

Τραγούδησαν οι: Κατερίνα Αναγνώστου, Αντώνης Γκογκίδης, Μαρία Δελτσίδου, Χρήστος Κούρτογλου, Κρυσταλλία Κρομμύδα, Κώστας Κωνσταντινίδης, Βαλάντης Κωσταλάρ, Κωνσταντίνα Μαραντίδου, Λευτέρης Μελιτζανάς, Μαρία Μπατσίλα, Άννα Σαμαράι, Ιφιγένεια Σταμπουλή, Χρύσα Στριμπίνου, Αναστασία Τσιμοπούλου, Ιωάννα Τσιμοπούλου, Γεωργία Χειμωνοπούλου.

Πολύ καλή δουλειά κι εξαιρετική εμφάνιση με την ακούραστη καθοδήγηση της καθηγήτριας της Χημείας κ. Ελένης Μαρλάνη.

Την εκδήλωση παρουσίασε η μαθήτρια Ελένη Τρικαλιώτη. Με έμπνευση και χιούμορ μίλησε για την καθημερινότητα του μαθητή και για το πόσο κάθε παιδί θέλει ένα σχολείο ανοιχτό στις κλίσεις και στα ενδιαφέροντά του. Χαριτωμένα κι ευγενικά αποχαιρέτησε εκ μέρους όλων των συντελεστών το κοινό που δεν σταματούσε να χειροκροτά και πρόσφερε στον καθένα από ένα τριαντάφυλλο που είχαμε φροντίσει να βρίσκεται στα παρασκήνια.

Το Σχολείο είναι περήφανο γι?αυτή τη δημόσια εμφάνισή του και ευχαριστεί όλους αυτούς που παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην παράσταση.

Εκπροσωπώντας τους μαθητές και τους καθηγητές του 2ου ΓΕΛ Βέροιας

Δ. Σωτηρίου, φιλόλογος

(υπεύθυνη της Εκδήλωσης)