Πρόγραμμα Προχωρημένων Μαθημάτων Φυσικής Σωματιδίων

DSC_0025

Την Τετάρτη 12/3/2014 και στα πλαίσια του προγράμματος «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου ( 10th International Particle Physics Masterclasses , αντιπροσωπεία 5 μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης του Λυκείου μας , πήραν μέρος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Φυσικής.

Οι μαθητές επιλέχθηκαν έπειτα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 μαθητών που δήλωσαν επιθυμία συμμετοχής. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι:

Από τη Γ΄τάξη: Κοτζαμπασοπούλου Δόμνα , Κοτσογιαννίδου Ζωή , Παπαστεργίου Ηλίας και από τη Β΄τάξη: Κορομπίλης Ηλίας , Ταρατσίδης Ανδρέας. Τους μαθητές συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη οι καθηγητές: Φραντζής Αθανάσιος (Φυσικός) και Μαρλάνη Ελένη (Χημικός).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ημερίδα αυτή εκτός του Λυκείου μας έλαβαν μέρος άλλα 19  Λύκεια από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις αναφορικά με τα στοιχειώδη σωμάτια και τις αλληλεπιδράσεις στις οποίες συμμετέχουν καθώς επίσης και με τα νέα δεδομένα που καταγράφονται στο ?πείραμα του αιώνα? το οποίο λαμβάνει χώρα στο CERN , στη Γενεύη της Ελβετίας.

Επίσης οι μαθητές μας διακρίθηκαν ιδιαίτερα κατά τη συμμετοχή τους στα πειράματα που διεξήχθησαν το απόγευμα και στα οποία κατάφεραν να πραγματοποιήσουν 50 events , εντοπίζοντας περί τα 20 πιθανά σωμάτια Higgs , 11 ζεύγη μιονίων (μ+ , μ) , 3 ζεύγη ηλεκτρονίων ? ποζιτρονίων (e,e+) και άλλα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος της εκδήλωσης έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη με το CERN , με ταυτόχρονη ζωντανή σύνδεση με άλλα 4 πανεπιστήμια του εξωτερικού  (από Ιταλία , Πορτογαλία , Αυστρία , Ηνωμένες Πολιτείες). Στην τηλεδιάσκεψη αυτή συνομίλησαν με το CERN , 2 μαθητές από τους 100 περίπου που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Ο ένας από αυτούς ήταν και ο μαθητής της Β΄Λυκείου Ταρατσίδης Ανδρέας , ο οποίος με δική του πρωτοβουλία και με μεγάλη ομολογουμένως ευχέρεια, ανέλυσε τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήχθησαν και απάντησε σε ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι επιστήμονες από τη Γενεύη.